Toffifee-gömmor

Detta är absolut det godaste jag vet. Och antagligen bland det mest enkla man kan baka.
 
 
120 gram smör
2 1/4 dl (200 gram) strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl (90 gram) mjöl
½ tsk bakpulver
1 dl (40 gram) kakao
½ kryddmått salt
24 Toffifee

Starta ugnen på 175C.
Smält smöret i en kastrull (där alla ingredienser ska rymmas).
Tag bort kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker, strösocker och ägg.
Sikta ner kakao, mjöl, bakpulver och salt.
Fördela smeten jämt i en minimuffinsplåt, eller i små formar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Stickan ska fortfarande vara lite kladdig när de är klara.
När du tagit ut dem ur ugnen så trycker du ner en toffifee i varje brownie.
Låt svalna.

Kanske adhd

Alfons har för 3 år sedan fått sin diagnos, autistiskt syndrom. Han var alltså 4 år då.
Idag är han 7 år och kraven har ökat betydligt på honom. Nu väntar vi på en ny utredning då man misstänker adhd. Han har gått från att ha utbrott någon gång i veckan till att ha utbrott varje dag och ibland flera gånger varje dag. Förra veckan ringde hans fröken och bad mig komma för det hade gått överstyr.  När jag kom till skolan så hade han vänt upp och ner på hela klassrummet, bokstavligt.  Alla bänkar och alla stolar hade han kastat omkull. Alla böcker var utkastade på golvet. Han hade slagit sönder saker och när jag kom frustade han som en uppretad tjur.
Jag fick hålla fast honom för att han inte skulle fortsätta. Han slog mig och tryckte in naglarna i mig. Allt detta på grund av att han var tvungen att gå ut på skolgården tillsammans med de andra. Han ville inte gå ut och normalt sett brukar dom inte gå ut då men just den dagen skulle dom det i alla fall.
Alfons har en fruktansvärt bra koncentration och kan göra vissa uppgifter väldigt länge. Som ikväll har han läst en hel bok i över en timme. Men en kvinna på habiliteringen sa för ett tag sen att han kanske är så trött för att han är hyperaktiv, jag ifrågasatte vad hon menade, han som kan sitta och göra saker så länge. Hon påpekade att han aldrig är stilla. Jag ställde mig som ett frågetecken till detta och frågade inte mer utan tänkte att hon nog blandade ihop honom med någon annan. Men jag började tänka på det. Han ÄR aldrig stilla. Även om han sitter en timme och läser så rör han sig hela tiden. 
Kolla in detta. I 3 minuter filmar jag honom, men så här är i princip hela hans vakna tid. När han sover ligger han blixt stilla dock. 
 
Taggar: autism, autistisk, känslor;

Hjärtliga kanelbullar

 
Receptet är taget från recepten.se fast jag bakade dubbelt.

Deg:

  • 100 g jäst för söta degar
  • 300 g smör
  • 1 l mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 4 krm salt
  • 2 msk malen kardemumma
  • ca 22-26 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 300 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk kanel

Pensling:

  • 2 ägg

Garnering:

  •  pärlsocker

Bulldeg:

    1. Smula ner jästen i en degbunke.

    2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det. 

      (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)

      (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)

    3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. 

      Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

    4. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. 

      (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)

    5. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.

    6. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

Utbakning och fyllning:

    1. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.

      Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.

    2. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 4 delar.

    3. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta

      Bred på hälften av fyllning och rulla ihop. Vill man göra hjärtan som jag gjorde så rullar man från ena hållet men stannar i mitten, sen rullar min från andra hållet tills rullarna möts.

    4. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och böj ut mittensnibben så det blir ett hjärta. Lägg på bakplatspapper. Jag lade 4x3 st för att dom inte skulle klibba ihop under jäsning.

      Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

Pensling och garnering:

  1. Vispa upp äggen och sätt på ugnen under slutet av jästiden. (Jag brukar blanda ner en liten skvätt mjölk och en nypa salt också)

  2. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

  3. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

  4. Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.